«

»

Ιαν 07

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Επιστολή προς γονείς

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για το πρόγραμμα «Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς» (SWPBS)

7/1/2024

Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες,

με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας υλοποιεί από τον Ιανουάριο του 2023 το Πρόγραμμα Προώθησης Θετικών Συμπεριφορών ( SWPBS) με την υποστήριξη και συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. O κύριος στόχος μας είναι η καλλιέργεια υγιούς, φιλικού, ασφαλούς και θετικού κλίματος  στο πλαίσιο του σχολείου με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της μαθησιακής, κοινωνικής και συναισθηματικής επίδοσης όλων των μαθητών/ τριών. Η εφαρμογή του για να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια από ΟΛΟΥΣ/ ΕΣ μας (εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, μαθητές/ριες, γονείς, διοίκηση).

Στο σχολείο μας πέρα από τη μάθηση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων , στην πρόληψη και στην έγκαιρη αντιμετώπιση  προβλημάτων συμπεριφοράς. Έτσι, από τις 9 Ιανουαρίου 2023 τα παιδιά διδάσκονται για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις του σχολείου. Οι διδασκαλίες εστιάζονται σε κοινωνικές δεξιότητες και ρουτίνες , για τις οποίες έχει ληφθεί απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη όλου του εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, το όραμά μας είναι:

«Ένα σχολείο όπου θα είμαστε ευγενικοί, θα δρούμε με υπευθυνότητα και θα νιώθουμε ασφαλείς, δείχνοντας σεβασμό!»

Μέσω της εφαρμογής του έργου SWPBS  (το οποίο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και έτυχε επιτυχούς εφαρμογής σε σχολεία του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας), τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της σχολικής μας μονάδας είναι τα εξής:

  • Η αύξηση της θετικής συμπεριφοράς
  • Η βελτίωση και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων στο πλαίσιο του σχολείου
  • Η μείωση των αρνητικών συμπεριφορών
  • Η ενίσχυση των κινήτρων και της εμπλοκής των μαθητών/τριών στη μάθηση και στο σχολείο γενικότερα
  • Η βελτίωση της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης
  • Η δημιουργία ασφαλέστερου και θετικότερου σχολικού κλίματος

Πιο συγκεκριμένα γίνεται πρόληψη μέσω συστηματικής διδασκαλίας και συγκεκριμένης θετικής ανατροφοδότησης στα παιδιά, όσον αφορά στις κοινωνικές συμπεριφορές και ρουτίνες που έχουμε επιλέξει με βάση τις αξίες μας:

Σεβασμός, Υπευθυνότητα, Ασφάλεια.

Επιπλέον στοχεύουμε ενεργά στη μείωση της εμφάνισης νέων ανεπιθύμητων συμπεριφορών κι όχι απλά στην αντιμετώπισή τους. Ο τρόπος διδασκαλίας των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών ακολουθεί τη λογική διδασκαλίας μαθησιακών δεξιοτήτων και έχει ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση και βελτίωση της ποιότητας του διδακτικού χρόνου. Ειδικότερα, η συγκέντρωση και αυτοέλεγχος των παιδιών αυξάνεται, καθώς γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν σε ποικίλες συνθήκες στο σχολικό πλαίσιο.

Στο σχολείο μας, αναγνωρίζουμε τις θετικές συμπεριφορές, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Όλοι μιλούν κοινή γλώσσα όσον αφορά την επιθυμητή συμπεριφορά και για αυτό το σκοπό η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς κρίνεται αναγκαία. Οι γονείς γίνονται συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά στην υιοθέτηση των αναμενόμενων θετικών συμπεριφορών;

Θα σας κρατάμε ενήμερους για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεστε! Σχετικό υλικό με το πρόγραμμα ΠροΘεΣυ (Προώθησης Θετικών Συμπεριφορών) θα αναρτάται και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας!  http://6dim-alexandr.ima.sch.gr/?page_id=239

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://6dim-alexandr.ima.sch.gr/?p=2496